|
|
|
|
12 Eylül 1980 "Sevgili Günlük" Can DÜNDAR |
|
Kıdemli Üye 
Üye Olduğu Tarih: 04-03-2009 16:26
Memleket: ANKARA
|
Yarın Eylül'ün 12'si...40 yıllık ömrümün yarısı...Tam ortası... 20 yıl önce gençliğimizin içinden tanklar geçti bizim; hayatımızı palet izlerinin kalın çizgisiyle ikiye bölerek... Normalde 20 yaş hafızasının demirbaşları ebruli flörtlerdir; romantik aşk şarkıları, mahcup cinsellik anıları, neşeli mezuniyet partileri, parlak istikbal hayalleri... Ben şöyle bir açıp bakıyorum da Eylül sandığını o meşum 1980 güzünün; belleğimin hatıralar mezarlığından, banyo kazanında yakılmış kitaplar, sorguda yitirilmiş dostlar, kan uykuları bölen baskınlar, hınca hınç zindanlar, asılabilsin diye yaşı büyütülmüş çocuklar, "daha... daha" diye tempo tutan alkışlar, sokağa çıkma yasakları, öfkeli sıkıyönetim bildirileri, al bayrağa sarılı bir sarışının insanı cennete düşman eden "Türkiyem... Türkiyem cennetim" nakaratı çıkıyor. 20 yaşında yarınıma vurulan darbe, yarın 20 yaşında... Şöyle 10 yıllık dilimlere bölsek cumhuriyet nesillerini, her birine bir sevinç kırıntısı düşer yine de... Cumhuriyetle doğduysanız delikanlılığınız 40'lara denk gelir. 48'liyseniz "Beyaz ihtilal"in tanığısınızdır. 58'liyseniz "Anayasa devrimi"ni tatmışsınızdır. 68'liyseniz çocuksu bir coşkuyla kol kola yürümüşsünüzdür sokaklarda... 88'liyseniz zaten boş vermişsinizdir sorunlara... Bütün bu "liler" içinde 78'lilere bir dirhem umut ışığı düşmemiştir. "Boş yere acı çekmişsiniz/bir hayal için" dediği gibi Özdemir İnce'nin "Zorba"sının, bir hayalin peşine 5 bin can gömdük biz... Kırdık birbirimizi... Un ufak ettik. Sokaktaki mermi yağmurundan kurtulanlarımız o Eylül sağanağına yakalandı. Uçurumun bu yanı ölüm, öte yanı zulümdü. Biz ölümü ıskaladık, zulüm bizi ıskalamadı. * * * Evet doğru...! "Kan gölüydü ülke", lakin göz yumdular önce; zulmettiler sonra... Yarın çıkıp çok şey söyleyeceklerdir. Siz yine de şu örneği unutmayın: 19 yaşında bir genç kızı sorguya aldılar, işkencede konuşmayınca babasını getirip, kızının gözleri önünde ırzına geçtiler. Hangi tiran halkına böyle bir eziyeti reva görmüştür? Hadi gördü diyelim; kaç ülkede bu zulüm, hesabı görülmeden kalır? Hangi diyarda bunu yaptıranlar 20 yıl dokunulmazlık zırhına sarılır? İşte bu "cehennem", "Türkiyem"de bizim nesle kısmet oldu. "Aranıyor" afişindekiler arkadaşlarımızdı... kürsüde lanetlenenler kahramanlarımız... referandumda oylanan kabusumuz... alkışlananlar celladımız.... Halkımız çaresizliğin son kertesinde celladına aşık oldu. Gün geldi, "Paşa" önce emekli, sonra ressam oldu. Onun kürsüde lanetledikleri ülkeye başbakan oldu. Yaşıtlarımız ak saçlar ve kırık kanatlarla tahliye oldu. Nihayette olan, bizim yitik gençliğimize oldu. Şimdi yeni yeni örgütlenen bitkin "78'liler"in uyanmaya çalıştığı kabus budur. * * * Yarın Eylül'ün 12'si... 20'li yaşlarımıza inen darbe 20 yaşında... ... ve göründüğü kadarıyla; onun 20 yaşı bizimkinden daha iyi durumda... Çünkü henüz kimse yapışmadı yakasına... Lakin 20 yaşının içinden tanklar geçmiş birisi olarak şahadet ederim ki; bilemiyor insan 20'sinden sonra başına neler gelebileceğini... Dur bakalım; hele bir uyansın neslim derin uykusundan...
...Yazar... CAN DÜNDAR ...video Hazırlanış.... İMEKO FİLM ...video müzik... CLİNT MANSELL-A.R.RAHMAN
Tarih: 12-09-2011 00:05
|
|
|
|
Aktif Üye 
Üye Olduğu Tarih: 01-09-2011 05:01
Memleket: uşak
|
82 liyseniz..28 şubatı yaşamışsınızdır..çocukken birdenbire en doğal haklarınız elinizden alınmış,hayallerinizin önüne dikilen kocamaaan dağların arkasında yaşanan psikolojik bi savaşta ya en iyisi olmaya mecbur kılınmışsınızdır ya da -ki onların da istediği- iyisi mi hiç uğraşmamaya.. zaman zaman suç ve ceza'daki raskolnikofa iç geçirmişsinizdir,"bu 28 şubatı başlatanın daaaaa" demişsinizdir,eğer o şartlarda hala pes etmeyi değil de savaşmayı tercih etmişseniz..ama ortam size "kardeşim gel anarşist ol yaa " dedikçe siz ısrarla hep o vatana olağanüstü aşkı tercih etmişsinizdir."her zaman bi c planı vardır,o daaa :ateşe atlamak" (bknz: ezel)  diyerek eşit şartlarda yarıştığımız bi başka maratonda görüşelim o zaman beyler bayanlar demiş,o yarışta derece yapmış ve yine maddi menfaaat düşünmeksizin vatana hizmet konseptinde düşük maaşlı bi memurluk seçmiş ve yıllar sonra bir nebze de olsun koşulları düzeltilen asıl maratonda (misal 100 adım geriden değil de hani 13 yıldır çekiyolar madem bu mereti,e 13. yıl şerefine hadi 13 adım geriden başlasınlar be,100 de çok hakkatten diyerekten değişen bi koşul sayesinde,yoksa yine aynı değil canım ) yarışı kazanmışsınızdır.öğrenilmiş çaresizliği işte bu 28 şubat sayesinde hiç öğrenemedim ben  böle bağlayayım bari konuyu..şu an kafedeyim,bilumum yorgunlukların üstüne..nası cümleler kurdum bilemiyorum ama,işte öle bi şeydi bizimkisi de..
Tarih: 12-09-2011 22:30
|
|
far or near god is dear.more or less god is endless.east or west god is the best.moon or sun god is one.big or small god is all.poor or lord god is world.out or in god is seen.short or tall god's on call.old or young hear god's song.
|
|
|
|
Yeni Üye 
Üye Olduğu Tarih: 11-09-2011 15:48
Memleket: İzmir
|
Konuyla ne alaka hocam?28 Şubat nere 12 Eylül nere?
Tarih: 12-09-2011 22:48
|
|
|
|
|
|
Aktif Üye 
|
28 şubat da bir darbedir,herkesin değil sadece yaşayanların bildiği.alaka ordan.
Tarih: 12-09-2011 23:02
|
|
far or near god is dear.more or less god is endless.east or west god is the best.moon or sun god is one.big or small god is all.poor or lord god is world.out or in god is seen.short or tall god's on call.old or young hear god's song.
|
|
|
|
Kıdemli Üye 
Üye Olduğu Tarih: 04-03-2009 16:26
Memleket: ANKARA
|
Alıntı: coki yazmış: Konuyla ne alaka hocam?28 Şubat nere 12 Eylül nere?
bir anakara aşığı ve yaşayanı olarak söylüyorum... o süreci görme şansızlığına eriştim.. sincanda yürüyen tankları yada milleti isyana teşvik eden insanları unutmayanlardanım ben  bir sene öncesinde 96da susurluk gerçeklerini yada "cihad" ilan edilişinide... yada şimdinin yöneticileri diyeyim "camiler kışlamız.." diyenler yada "Atatürk diyorlar laiklik diyorlar dinsizler başba birşey demiyorlar içinizdeki kini nefreti unutmayın hesap verecekler" diyenlerin nasıl "baş"a gelişi ayrı bir ironi gerçi aydınlık için bir dk ışıkları yakap söndürenlerin sonradan nelere karıştığıda meçhul ya neyse... işin özü 28 şubat ta tarihte kara bir lekedir... (nasıl yaşadığınıza bağlı...)
Tarih: 13-09-2011 00:42
|
|
|
|
Yeni Üye 
Üye Olduğu Tarih: 11-09-2011 15:48
Memleket: İzmir
|
Alıntı: she-ra yazmış: 28 şubat da bir darbedir,herkesin değil sadece yaşayanların bildiği.alaka ordan.
28 şubatta yüzbinler işgence tezgahlarından mı geçti hayatı 20 yıl geriye mi götürdü?İnsanların karılarına gözleri önünde tecavüz edilip makatlarına yada anüslerine jop mu sokuldu.İkisi arasında çok fark var.Bende desteklemiyorum 28 Şubat'ı ama ikisini aynı kefeye koymak 12 Eylül'ün önemini küçümsemektir.
Tarih: 13-09-2011 08:08
|
|
|
|
|
|
Aktif Üye 
|
coki arkadaşım..normal hayatta da acı yarıştırmayı hiç sevmem..kolun mu kesildi evet acı çekersin ya da imkansız bi aşk mı yaşadığın acı çekersin..bazen somuttur acı bazen somut,bazen şak diye gelir acı bazen uzun vadede yayılır da yayılır..ama gözyaşlarımızın tadı hep aynıdır..ben benim darbem,senin darben demiyorum,28 şubat büyüktür,12 eylül küçüktür ya da ikisi de aynısının tıpkısının fotokopisidir demiyorum,bu senin yorumun,ikisini aynı kefeye koyup 12 eylülün önemini küçümsemem safi senin yorumun,elindeki iki malzeme arasında bazı farklar var olsa da aynı işlevi gören şeyler olabilirler sonuçta.darbelerin işlevi aynıdır,darbe darbedir,darbe insanların hayatından götürür,darbe acıtır..benim dediğim evet ikisi de darbedir.ben şimdi sana o zaman yaşadıklarımı anlatsam muhtemelen çok küçük şeyler gelecek,çünkü sen o zaman böyle böyle oldu sizinki de acı mı mantığından yürüyosun,acıyı yarıştıyosun,ama dediğim gibi kolun ayağın koptuğunda da canın yanar sevdiğin birini kaybettiğinde de..en başında dediğim gibi gözyaşlarımızın tadı aynıdır.28 şubatın benim yaşamıma kattığı zorluğu,benden çaldığı zamanı sen asla hissetmeyeceksin,o yüzden de anlatmıyorum,ama benim gibi meslek liseli çıkışlılar bu mevzuyu iyi bilirler ve inan zaten kendileri dışında kimse de onları anlamaz,zaten onlar da o yüzden anlatmazlar.normal liselilerle meslelk liselileri geçtim,en basitinden meslek liseleri arasında bile bi kayırma vardır,adamlar öğretmenlik yazar,ekstra puan alırlar,ha öğretmenlik yazmıyo mu,puanları düşmez.işte bu seni ilgilendirmez,ama buradaki haksızlık öğretmen liseli çıkışlı olmayan diğer tüm meslek liselileri ilgilendirir,bu saçmalık onların derdidir,ama senin değildir.ya da şiir yarışması birincisi okursun,tüm gün herkes seni tebrik eder,mutlusundur,sonra herkes eve gider,okul müdürü seni çağırır,"evladım,sen evet orada herkesin önünde şiir okuyacaksın,ama türbanını açmak zorundasın.",sonra eve gidersin hıçkıra hıçkıra kapının arkasında ağlarsın,annen çok kötü bişey oldu zanneder falan.bu küçük bişeydir senin hayatında seni ilgilendirmez,ama yaşayanı acıtır.sen ister misin "aaa senin saçının şekli sen galasaraylısın diyo,o yüzden yarın hemen kökten keseceksin bu saçı"."ama hocam ben fenerbahçeliyim ki".olmaz,seni ben galataraylı görüyorum ve galatasaraylılara uyuz oluyorum,keseceksin."neyse bu ülkedeki yıllarca süren şekilcilik zaten ayrı bir dert,sanki beynini örter insanın türban ya da saçı açık olan örümcek kafalı olamaz sanki,ya da böyle bir anlayışla örümcek kafalı bir erkek asla tespit edilemez zaten.yaaa her neyse...
Tarih: 13-09-2011 16:03
|
|
|
|
|
|
Hiperaktif Üye 
Üye Olduğu Tarih: 21-09-2009 16:38
Memleket: çok uzak
|
doğru aslında büyüklüğü küçüklüğü yoktu bu işin. acı işte seni üzüyorsa canın yanıyorsa yaşananın en kötüsüdür.yani acıyı kıyaslamamak lazım en büyük acı senin yaşadığın olur hayatta
Tarih: 02-10-2011 13:50
|
|
|
|